13.4.2017 18.00

Kommentti: Hengellinen väkivalta ei saa olla tabu

Helsingin Sanomat esitteli keskiviikkona 12.4. kulttuurisivuilla Terho Miettisen ja Raija Pellin tietokirjan, Harhaanjohtajat (Docendo). Otsikon mukaan se ”käsittelee suomalaisia uskonlahkoja sisäpiiristä käsin”.

Artikkeliin sisältyy varsin vakava näkökulmavirhe. Dramaattinen teksti viittaa nykypäivän helluntailiikkeeseen, vaikka yksikään esimerkeissä mainituista henkilöistä ei ole helluntailainen eivätkä tapahtumat ole sattuneet helluntaiseurakunnissa. On selvää, että kirjan kirjoittajan helluntaitausta tuo värinsä tekstiin, mutta tietokirjasta kertovassa artikkelissa asioiden olettaisi pysyvän paremmin oikeissa kehyksissään. Tietokirja ”haluaa levittää tietoa siitä, mitä tapahtuu suljettujen ovien takana, kun helluntailaiset ja muut niin sanottujen vapaiden suuntien seurakunnat kokoontuvat.”

Helluntaiseurakunnissa ja vapaiden suuntien seurakunnissa ei ole suljettuja ovia, vaan pyrimme siihen, että toiminta on avointa ja yhteiskunnalle näkyvää. Vapaakristilliset kirkot ovat vakiintuneita suomalaisia kirkkoja, jotka toimivat avoimessa yhteistyössä toisten kirkkojen ja yhteiskunnan kanssa. Kirkot edellyttävät turvakoulutusta lapsi- ja nuorisotyön vastuunkantajilta, ja julkisiin turvaohjeisiin myös vapaaehtoisten on sitouduttava. Nykypäivän seurakuntatyö on kovin etäällä siitä kuvasta, minkä artikkeli esittää asiantuntijan näkemyksenä.

Artikkeli niputtaa lahkoiksi ja kulteiksi kaikki muut paitsi luterilaisen kirkon. Tämä edustaa heikkoa uskonnollisen elämän tuntemusta ja on virheellistä leimaamista. Kirkot ovat tehneet vuosikymmeniä työtä vastakkainasettelujen purkamiseksi. Tämän tietokirjan maailma lahkoineen ja kultteineen ei muistuta lainkaan sitä todellisuutta, jossa suomalaiset kirkot elävät.

Kirjassa kuvattujen tapahtumien kiistämisestä ei ole kyse. Kirkot tekevät itse työtä torjuakseen epätervettä toimintaa, jota niiden liepeillä tapahtuu. Kirjan esille nostama hengellinen väkivalta ei saa olla tabu, siitä täytyy puhua, ja siihen keskusteluun nykypäivän helluntailaisuus on valmis.

Esko Matikainen
Pastori, MTh