13.4.2017 18.52

Siunattua pääsiäistä!

Saako ylösnousemusta epäillä? Tuomas lienee kristikunnan tunnetuin epäilijä. Kertomus hänestä ei ole vahingossa Uudessa Testamentissa, mutta mikä on sen viesti?

Tuomas ei ole poikkeus. Epäilevä opetuslapsi ei ole ainoa, jonka kohtaaminen Ylösnousseen kanssa on meille kerrottu. 

Nuoren Johanneksen kipu ja suru oli erityisen suurta, koska hän oli hengellisen opettajansa lisäksi menettänyt läheisimmän ihmisen, ja jakoi tämän äidin kanssa pohjattoman surun ja huolen tulevaisuudesta.

Magdalan Marian suhde Jeesukseen on aina härnännyt mielikuvitustamme. Hänen elämänsä oli ollut synkkä ja syntinen. Henkien riivaama nuori nainen oli löytänyt uuden elämän, mutta hänen uskollisuutensa Jeesusta kohtaan ei juuri kasvattanut Jeesuksen mainetta.

Emmauksen Kleopas ei tuntenut mestariaan. Hänen valintansa oli osoittautunut katastrofiksi, maailma oli romahtanut, elämältä oli kadonnut päämäärä. Sen myötä oli mennyt kyky nähdä todellisuutta. 

Pietarille Jeesuksen kohtaaminen oli kaikkein kipeintä. Hän oli nähnyt Jeesuksen kirkastumisen vuorella ja juuri hän oli tunnustanut Jeesuksen jumaluuden. Pietari oli ollut vakuuttunut, innostunut, vannonut ja vakuuttanut. Ja sitten kieltänyt kaiken. 

Niin, Tuomas. Hän oli vaeltanut molemmat jalat maassa Jeesuksen seurassa, valmiina vaikka kuolemaan hänen kanssaan. Realistina hän oli todennut, että ei tiennyt tietä Isän luokse. Eikä uskonut ylösnousemukseen, vaan kohtasi Jeesuksen epäillen.

Jeesus kohtasi jokaisen henkilökohtaisella, ainutlaatuisella tavalla. Kun Johannes sai nähdä tyhjän haudan, ”hän näki ja uskoi”. Magdalan Maria vain kuuli nimensä lausuttavan, ja se riitti hänelle. Kleopas huolehti muukalaisesta, yhdessä he lausuivat ruokarukouksen, ja silloin hänen silmänsä avautuivat. Pietari joutui kolme kertaa elämänsä kipeimmän kysymyksen eteen, kunnes hän tunnusti: ”Herra, sinä tiedät kaikki.” Tuomaskin sai nähdä ja koskettaa, koska hän tarvitsi sitä.

Kukaan ei kyennyt uskomaan, mutta jokainen sai Häneltä uskon. Ylösnoussut ei asettanut mitään ehtoja kohtaamiselle, mutta kukaan ei jatkanut elämäänsä samanlaisena. Ylösnousseen Jeesuksen kohtaaminen on aina muutos.

Tässä on meidän kipukohtamme. Riittääkö rohkeutemme kohtaamaan kleopas, johannes, maria, pietari ja tuomas? Jos riittää, uskallammeko luottaa, että Ylösnoussut antaa heillekin uskon, joka muuttaa sydämen ja uudistaa elämän?

Esko Matikainen