13.3.2020 17.00

Nettikokoukset ja kolehti

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi monet seurakunnat ovat siirtämässä sunnuntain jumalanpalvelukset nettilähetyksiksi. On tärkeää huomata, että uusi rahankeräyslaki (1.3.2020) ei ole vapauttanut netissä tehtäviä rahankeräyksiä eikä niitä voida rinnastaa kolehtiin. Kolehti on siis edelleen keräys, joka kohdistuu konkreettisesti tilaisuudessa läsnäolijoihin.

Nettijumalanpalveluksissa on kuitenkin tarpeellista tiedottaa seurakunnan jäseniä rahalahjan antamisesta. Se täytyy tehdä niin, että sitä ei voida pitää vetoamisena yleisöön, vaan tiedotuksena jäsenistölle. 

Asia voidaan ilmaista esimerkiksi näin: 

”Seurakunnan jäsenille tiedotetaan, että myös poikkeustilanteessa on tärkeää huolehtia seurakunnan taloudesta. Käteisenä kannettavan kolehdin sijaan taloudellisen tukensa voi antaa tilisiirtona pankin kautta. Tiedot tähän löytyvät seurakunnan yhteystiedoista.”

Seurakunnan yleisten yhteystietojen mukana voi ilmoittaa tilinumeron tai muun lahjoittamisen kanavan. On vain huolehdittava siitä, että siinä ei vedota yleisöön. 

Jäsenistöön vetoaminen

Rahankeräyslaki ei rajoita vetoamista seurakunnan jäseniin. Vetoaminen on kuitenkin tehtävä niin, että se kohdistuu ainoastaan seurakunnan omaan jäsenistöön, esim. kirjeitse tai henkilökohtaisilla sähköposti- ja tekstiviesteillä. 

Asiasta tarkemmin Poliisi.fi -nettisivuilla: https://www.arpajaishallinto.fi/rahankeraykset/rahankeraysluvat/u_k_k