30.3.2020 14.30

Poikkeusolosuhteet seurakunnissa

Suomessa on nyt voimassa poikkeusolosuhteet, jotka jatkuvat nyt 13.5. asti. Tämä rajoittaa julkiset kokoontumiset enintään 10 henkilöön. Hallituksen aiempi linjaus ja AVI:n ohjeistus yli 500 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä on edelleen voimassa toukokuun loppuun asti.

- Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty. Niinpä seurakuntien jumalanpalveluksia ei voi pitää niin, että yleisöä on paikalla. Monet seurakunnat ovat siirtäneet jumalanpalvelukset, opetustoiminnan ym. tilaisuudet nettiympäristöön. Näistä löytyy lisätietoa osoitteesta uskotv.fi sekä seurakuntien omilta nettisivuilta.

- Seurakunnissa on monia maahanmuuttajayhteisöjä, joiden tukeminen on myös huomioitava. Helluntaikirkon monikulttuurisuustoimikunta on laatimassa ohjetta siitä, miten tämä voisi tapahtua esim. nettilähetysten kautta.

- Tarpeetonta vanhusten ja sairaiden luona vierailua tulee viranomaisten ohjeiden mukaisesti välttää. Ystäväpalvelu ja muu diakoniatyö on pyrittävä turvaamaan teknologiaa hyödyntäen ja sellaisin varotoimenpitein, joissa ei tarvita suoraa fyysistä kontaktia.

- Seurakuntalaisia kehotetaan huolehtimaan seurakuntien taloudesta myös poikkeustilanteessa. Tämä tapahtuu parhaiten tilisiirtona pankin kautta. Lisätietoa tässä.

- Vuosikokouksesta on seurakunnan ja yhdistyksen säännöissä määrätty, että se on pidettävä vuosittain tiettyyn määräaikaan mennessä. Nyt epidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on kuitenkin syytä jättää kokous pitämättä ns. force majeure -perusteilla eli pakottavista syistä. Tästä on kuitenkin tiedotettava jäsenistöä. Kokous tulee pitää heti kun se tulee mahdolliseksi. Edellisessä vuosikokouksessa valittu hallitus ja muut luottamushenkilöt jatkavat tehtävässään myöhemmin pidettävään kokoukseen saakka.